Schatkist loopt 7 miljard euro mis door regeerakkoord Rutte II

Rutte: ik was voorbarig met opmerking over dividendbelasting

Premier Rutte en staatssecretaris Snel vorige week in het vragenuur ANP

Premier Rutte is vorige week in het Vragenuur in de Tweede Kamer ‘voorbarig” geweest met informatie over de dividendbelasting. Hij schrijft in een korte brief dat hij achteraf bezien had kunnen weten dat er wel degelijk een vaststellingsovereenkomst was met een bedrijf.

Rutte moest vorige week in het vragenuur uitleg geven over een bericht in Trouw dat Shell afspraken met de Belastingdienst heeft gemaakt over het niet betalen van dividendbelasting voor een bepaald type aandelen. De schatkist zou daardoor 7 miljard euro aan inkomsten zijn misgelopen.

De premier beantwoordde de vraag of hij op de hoogte was van ‘vaststellingsovereenkomsten’ met bedrijven over dividendbelasting met “nee”. Daar komt hij nu van terug.

‘Een bepaalde onderneming’

Hij schrijft aan de Tweede Kamer dat hij naar aanleiding van het vragenuur navraag heeft gedaan en dat het ministerie van Financiën gisteravond een aan hem gericht stuk uit 2014 over “een bepaalde onderneming” heeft gevonden.

In dat stuk wordt melding gemaakt van een “door de Belastingdienst vooraf gegeven zekerheid over de fiscale gevolgen van een bepaalde vennootschapsstructuur”. Dat is, met andere woorden, een vaststellingsovereenkomst, erkent Rutte.

De oppositie reageert kritisch op het briefje van de Rutte. PvdA-leider Asscher zegt dat Rutte schrijft dat hij voorbarig was, maar dat hij hem in feite “onjuist, verkeerd” heeft geïnformeerd.

SP-leider Marijnissen spreekt van een genante vertoning. Ze zegt dat Rutte eerst vorige week niet naar de Kamer wilde komen en dat hij vervolgens één antwoord heeft gegeven en “dat blijkt nu niet waar”.

Ambtelijke memo’s

Vanavond is er opnieuw een debat over het afschaffen van de dividendbelasting. De oppositie wil al sinds het aantreden van het kabinet-Rutte II weten hoe die maatregel in het regeerakkoord terecht is gekomen.

Eerder was er al ophef in de Tweede Kamer over ambtelijke memo’s over de dividendbelasting. Rutte zei eerst dat hij dergelijke memo’s niet kende en dat hij alleen op de hoogte was van een intern VVD-stuk. Later zei hij dat hij had moeten natrekken of dergelijke memo’s bestonden en dat hij fout zat door dit niet te doen.

Bron: NOS 26-6-2018

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *